Mikro-, kis-, és középvállalkozások támogatása Pest megye területén

A Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból, a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által meghirdetett pályázat keretében. Az Uti Kft. a Mikro-, kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatása Pest megye területén című kiírás keretében valósítja meg a PM_KKVESZKOZ_2018_A/288 sorszámú, 14,68 millió forint értékű, 55 százalékos intenzitású, valamint 12,01 millió forint összegben (további 45%) saját forrásból fedezett pályázat keretében. A projekt megkezdésének időpontja 2020. szeptember 1. zárásának dátuma 2021. február 15.

A beszerzett kotrógép Vác, Hanusz utca 38., 997/6 hrsz. került elhelyezésre.

Az eszköz szállítója a Huntraco Zrt. volt.

A projekt keretében egy 10 tonna önsúlyú, dízel motoros, teleszkópos rakodógép került beszerzésre (CATERPILLAR TH314D Teleszkópos rakodó), mely hidraulikus meghajtású csörlővel, 3,7 m-es gémhosszabbítóval, raklap villával és rakodókanállal rendelkezik.

Az eszközt egyrészt a cég fő tevékenységeként szolgáló Lakó- és nem lakó épület építése esetében, főként a tereprendezési, terület-előkészítési és alapozási munkáknál szeretnénk használni. Másrészt a mélyépítési és az útépítési munkák kapacitásának és arányának növelésére.

Az építőiparban kialakult szakemberhiány miatt egyre fokozottabb szükség van az egyes építőipari, elsősorban az élő munkaerő igényes feladatok kiváltására. Bizonyos esetekben az élő munkaerő hatékonyan kiváltható gépi erővel. Ilyen a kézi anyagmozgatás gépi erővel történő kiváltása is, mint jelen projekt esetében is. A beszerezett munkagép ideális aránylag kisebb és komolyabb, függőleges irányú anyagmozgatási feladatok ellátására. A munkagép sokoldalúságának köszönhetően jelentős élő munkaerő megtakarítására van lehetőség.

Legnagyobb szerepe azonban a stratégiai terveink megvalósításában van. A magasépítési munkákra jelenleg túlreprezentált ugyan a kereslet, de az egy szakág területre korlátozódó, egy lábon álló vállalkozások hosszú távon nem lehetnek folyamatosan sikeresek, így versenyképességünk hosszú távú megőrzése, és az árbevételünk és hatékonyságunk folyamatos növelése érdekében a cég másik szakági területét, a mélyépítést szeretnénk leginkább az új eszköz beszerzésével erősíteni. A projekt keretében beszerzett rakodógép lehetővé teszi, hogy cégünk a növekvő hatékonyságnak köszönhetően sikeresen pályázzon mélyépítési projektek elnyerésére is.

A gép beszerzése kapcsán 1 fő munkagépkezelő felvétel szükséges.

Az eszközbeszerzésre alapozva cégünk az alábbi célokat tűzte ki:
  • Árbevétel legalább 5%-os növelése;
  • Élőmunka kiváltása és az építőipari kapacitás egyidejű növekedésének köszönhetően a termelékenység és az adózott eredmény jelentős növelése;
  • Élőmunka kiváltásának és a modernizációnak köszönhetően a költségek fajlagos csökkenése;
  • Foglalkoztatás 1 fővel való bővítése (1 fő munkagépkezelő);
  • A tevékenységi kör további diverzifikálása a mélyépítési szakágak vonatkozásában;
  • A cég versenyképességének hosszú távú megőrzése;
UTI Kft. eszközbeszerzése (2019. március 18.)